POISTOT (HO 19.11.2015)

1999 marraskuu
valokuvagalleria
hakemisto
kaikki lehdet
nettisanomat.com 1999/14
vanhin
edellinen
etusivu
seuraava
uusin

Dennis the Menace

Ville Vallaton
sunnuntaina 7.11 klo 13.00 TV2:ssa

Helsingin Sanomat, Yle ja MTV3 vääristelevät mielipidekyselyiden tuloksia. Mikä on STT:n vastuu väärän tiedon levittämisessä?


Sanomisen ja julkaisemisen vapautta vuodesta 1999
torstaina marraskuun 4. päivänä 1999

Presidenttimielipidekyselyt: jatkuva todellinen tilanne!

Lukijalta:
Schumacher Saksassa nyt suositumpi kuin koskaan


Joka torstai 1999/14

etusivu

lukijoilta

urheilu
tv
kulttuuri musiikki
netti

asunto
ruoka

raha

pääkirjoitus

kirjoita!

ilmoita ilmaiseksi: osta&myy

tapaamiset

säälinkki

lahjoita ruokaa

hakemisto ja aiemmat lehdet

kuvat

tietolinkit

info

Ilta-Sanomat:
"Kuivakukkia kellon ympäri:
Marja Kontro kehitti mieluisasta harrastuksesta itselleen ammatin"
Lue lisää!


Helsingin Sanomat:
"Laukaan hauki matkaa maineeseen:

Kuusaan koski vuoden kalapaikaksi"

Helsingin Sanomat keskiviikkona 3. marraskuuta 1999 Pasi Nuutinen

"Kuura peittää Varjolan tilan pihapuita Laukaalla, Kuusaan kosken rannalla. Syysaurinko on viileä, mutta vieraita vastaanottavat lämpimät hymyt. Tilan nuori isäntä Markus Kallio esittelee rakennusten historiaa, kalastusopas Juha Happonen kaivaa hirsiaitasta kelluntahaalareita. "Nämä ovat varmaan lämpimimmät tuolla järvellä", Happonen arvioi.

Järvelle lähdetään tutkimaan Kallion ja Happosen hymyn syytä: miehet ovat juuri kuulleet voittavansa Vuoden kalamatkailutuote-palkinnon. "Päärakennus on vuodelta 1882", Kallio esittelee pihapiiriä. Suuri remontti tehtiin muutama vuosi sitten ja nyt talo on hienossa kunnossa. Markus Kallion lisäksi siinä asuvat hänen vanhempansa Kyösti ja Marja Kallio. Talon suureen ruokasaliin emäntä kattaa ateriat koskella ja Vatian järvellä itsensä uuvuttaneille kalavieraille.

Ruoan jälkeen vieraat viedään vanhan isännän lämmittämään savusaunaan, ja yöksi nukkumaan aitan yläkertaan rakennettuihin huoneisiin. Ja aamulla lähdetään uudestaan kalaan.

Varjolassa, kuten monella muullakin maatilalla, jouduttiin miettimään muita elinkeinoja 1990-luvun myllerryksissä. Vanhoista ajoista muistuttavat vielä kymmenkunta mullivasikkaa kivinavetassa, mutta päätulot tulevat nykyisin matkailusta. Matkailuun siirtyminen tapahtui lopulta yllättävän kivuttomasti. Alunperin ideaa kehitettiin sivutuloksi ja rahaa sijoitettiin varovasti. Vajaa 500 000 markkaa kului majoitustilojen ja suuremman saunan rakentamiseen. Osa summasta saatiin maaseutuyrittäjille tarkoitetuista investointituista.

"Itsekin olin vielä pitkään vieraalla töissä, Peurungan hotellissa, kun kukaan ei odottanut tämän kannattavan ainakaan viiteen vuoteen". Toisin kävi. Tänä vuonna Varjolassa on vieraillut jo satakunta ryhmää, tosin suurin osa vain lyhyillä päivän reissuilla. "Tarkoitus olisi juuri saada vieraat pysymään pidempään."
...
Happosen ja Kallion yhteistyö on hyvä esimerkki yhdestä miesten palkitsemisen perusteesta, tehokkaasta verkostoitumisesta. Kallion ja Varjolan tila tarjoavat vieraille majoituksen, ruuat, oheispalvelut ja vaikkapa koskenlaskun Kuusaassa. Happosella on oma kalastusohjelmapalveluita tarjoava yritys.
...
Vammaiset ja kuntoutettavat ovatkin Varjolan seuraavaksi hamuama asiakasryhmä. "Peurungassa heitä on vieraina aika paljon, ja me voisimme tarjota kalastuselämyksiä", Kallio miettii. Veneeseen pääsee ja pyörätuoleille sopivia laitureita on koskelle jo rakennettu kaksi.
...
"Moni on kysynyt, missä se Peurungan matkailukeskus oikein on kun täällä ei näy mitään", Kallio sanoo ja puhaltelee kahvikuppiin järvenselällä. "Mutta ajatus onkin juuri siinä, ettei tarvitse rakentaa erikseen keskusta, kun kaikki yrittäjät puhaltavat yhteen hiileen."
...

Ilta-Sanomat:
"Kuivakukkia kellon ympäri:
Marja Kontro kehitti mieluisasta harrastuksesta itselleen ammatin"

Ilta-Sanomat tiistaina 2. marraskuuta 1999 Ritva Löfberg 50 plus-palstalla

"Uuvuttavan pitkät työpäivätkään eivät lannista sellaista, joka nauttii työstään. Näin tuntuu olevan kuivakukkia Laukaassa viljelevällä Marja Kontrolla, joka on niin täynnä energiaa, että se suorastaan pursuaa hänestä. Mutta tuskinpa hän vähäisemmällä energialla olisikaan selvinnyt Rehevä Maa - kuivakukkatilan toimitusjohtajaksi.
...
Nykyisen talon hän osti 1982. - Lama meidät nujersi. Hinnat jäädytettiin, mutta kustannukset nousivat. Piti äkkiä keksiä, millä elettäisiin. Lehmät, joita oli parisenkymmentä, pantiin pois 1995. Sitä ennen oli jo aloitettu kukkien viljely pienimuotoisena.
...
Marja ryhtyi laajentamaan kukkaviljelyksiä ja teki ympäripyöreitä päiviä. Pojat olivat apuna ja nyt toisella pojalla ja talon isännällä, Topilla, on oma heinäbisnes. Hän kuivaa kasvattamansa heinän ja toimittaa Etelä-Suomeen, lähinnä ratsastustalleille.
...
- Eihän naisten kukkien keräämisestä mitään tullut, kun miehet tööttäsivät autossa ja kakarat kiljuivat ympärillä. Nyt miehet viihtyvät herneitä napsimassa ja isotkin vekarat leikkivät hiekkalaatikossa.

Marja ei ehdi vetää lonkkaa talvellakaan. Rehevässä Maassa alkoivat viime kuussa kuivakukkakurssit ja omaan kuivakukkamyymälään on koko ajan tehtävä asiakkaille valmiiksi monenlaisia kimppuja."


Kirjoita mielipiteesi suoraan lomakkeelle!
Finlandia
100 vuotta
4.11.1999


Laukaan maaseudun elinvoimaa
Kysely-tutkimuksen tulokset 1

Aiemmat
jutut ja kuvat


Jutut ja artikkelit kirjroitti ja kuvat kuvasi Pertti Manninen syksyllä 1999 Laukaassa ja Jyväskylässä.
Lahjoita
ruokaa:


"The Hunger Site"-sivulla käydessäsi ja siellä nappia painaessasi lahjoitat ruokaa maailman nälkäisille ihmisille. Sivulla mainitut sponsorit maksavat lahjoituksen puolestasi! Voit tehdä yhden lahjoituksen joka päivä.


ilmoita ilmaiseksi

Päivän pannu

torstaina marraskuun 4. päivänä 1999 Tässä lehdessä:

etusivulle


Viikon kysymys:

Onko Sinulla optioita?


kyllä
ei
Mielestäni...


TOIMITUS
yhteydenotto: suoraan lomakkeella tai
nettisanomat@hotmail.com
Sivut valmisti Pertti Manninen 4.11.1999
copyright
nettisanomat.com 99/14
 

sivun alkuun!

sivun levennys ja fontit torstaina 2008-02-28

otsikko ja navigointi 01.01.2001. taustaväri 01.02.02.

POISTOT HO 19.11.2015. LINKKI LISÄTTY KESKIVIIKKONA 23.12.2015.
Koko vuosi 1999: Linkit tarkistettu ja korjattu lauantaina13.02.2016.